Често задавани въпроси

СЪХРАНЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРИ РАЖДАНЕТО

Докато са в очакване на своята рожба, почти всички бъдещи родители научават за възможността да съхранят стволови клетки от тъкан и кръв от пъпна връв при раждането. И тъй като често информацията по въпроса е недостатъчна или неясна, ние подготвихме отговори на най-често задаваните въпроси:

Процедурата по вземането на стволови клетки не крие никакви рискове нито за родилката, нито за бебето. За медицината кръвта и тъканта от пъпна връв, от които се извличат ценните стволови клетки, реално са биологичен отпадък.

Най-добре би било биологичният материал да не се взима от лекаря или акушерите, които асистират при раждането. Банката за стволови клетки разполага със специализиран (посветен) екип от специалисти, които следят единствено за оптимално качественото изпълнение на процедурата в родилната зала.

Източниците на стволови клетки, които можете да съхраните при раждането на вашето дете, са два – кръв от пъпна връв и тъкан от пъпна връв. От кръвта от пъпна връв се извличат т.нар. хемопоетични клетки, които се прилагат при приблизително 100 вида животоспасяващи терапии на различни злокачествени заболявания на кръвта и имунната система (подобни на костния мозък). Другият вид стволови клетки – мезенхимните – се извличат от тъканта на пъпната връв. Те се използват в голям брой нови клинични изпитания, чиято цел е да се открие лечение на различни видове регенеративно лечение (на кости, бъбречни, чернодробни, сърдечно-съдови, невродегенеративни, обменни заболявания). Млечните зъби и мастната тъкан са другите източници на мезенхимни стволови клетки.

За да вземете информирано решение по този въпрос, трябва да знаете, че единствено еднояйчните близнаци са гарантирано 100% съвместими един с друг, ако се наложи евентуална трансплантация. Ако случаят не е такъв, процентът на съвместимост пада, като при хемопоетичните стволови клетки той е до 80%, а при стволовите клетки от костен мозък шансът е до 25%. Имайте предвид, че за някои лечения се използват единствено собствени стволови клетки. В случай че все пак желаете да запазите само една проба, технически не съществува пречка волята ви да се осъществи.

Отговорът на този въпрос е в предходната точка.

При раждането за всяко бебе може да се съхрани само ЕДНА единствена проба. Тя може да бъде разделена на няколко разфасовки, в зависимост от количеството и вида на клетките. Трябва да се има предвид обаче, че загубата на ценни клетки е неизбежна, когато се извършва разделяне на пробата на по-малки части. Освен това, всяко раждане е уникално и няма как да се прогнозира какъв ще бъде обемът кръв от пъпна връв предварително. Но дори и това не е всичко. Докато не излязат резултатите от първите лабораторни анализи, не е възможно да се знае колко стволови клетки могат да бъдат извлечени от пробата.


СЪХРАНЕНИЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ОТ МЛЕЧНО ЗЪБЧЕ

Докато са в очакване на своята рожба, почти всички бъдещи родители научават за възможността да съхранят стволови клетки от тъкан и кръв от пъпна връв при раждането. Но малко от майките и татковците знаят, че ценни стволови клетки има и в млечните зъбки на дечицата. И тъй като често информацията по въпроса е недостатъчна или неточна, ние подготвихме отговори на най-често задаваните въпроси за стволовите клетки от млечно зъбче:

Денталната пулпа на млечното зъбче е ценен източник на мезенхимни стволови клетки. Те са предшественици на клетките, от които се изграждат кости, сухожилия и вътрешни органи като бъбрек, черен дроб…


В случай че не сте съхранили мезенхимни клетки от тъкан от пъпна връв при раждането на вашето дете, смяната на млечното зъбче е чудесна възможност да го направите. Осъществяването на процедурата е леко и дава много добри резултати. На този етап клетките са сравнително млади, а колкото по-малко е детето, толкова по-запазен е потенциалът им.

Едно от основните ограничения при извършването на трансплантации е рискът от отхвърляне или несъвместимост. Тъй като мезенхимните стволови клетки са хипоимуногенни, те не предизвикват подобни реакции в организма. Благодарение на това има реален шанс при нужда на тяхната помощ да разчитат всички членове на семейството.
Най-важното условие е млечните зъбки да са напълно здрави и със запазена пулпа, без значение от кой вид са. Някои банки за съхранение избягват да извличат клетки от кътниците, защото при тях невинаги е възможно да се предвиди в какво състояние и колко е пулпата. Ако са здрави и витални обаче, ние не ги пренебрегваме, тъй като са чудесен източник на ценните мезенхимни клетки. В случай че се наложи отстраняване на млечни зъбчета по ортодонтски причини, те също могат да бъдат използвани за извличане и съхранение.

Щом настъпи моментът, в който започва смяната на млечните зъбки. При повечето дечица този процес се извършва между 5-тата и 12-тата година. Важно условие е зъбчето да е само леко разхлабено, тъй като, ако се е клатило продължително или пък е паднало от само себе си, пулпата му е загинала и извличането на клетки е невъзможно.

Top