БИОДЕНТ

Стволови клетки от млечно зъбче: какво трябва да знаем?

Докато са в очакване на своята рожба, почти всички бъдещи родители научават за възможността да съхранят стволови клетки от тъкан и кръв от пъпна връв при раждането. Но малко от майките и татковците знаят, че ценни стволови клетки има и в млечните зъбки на дечицата. И тъй като често информацията по въпроса е недостатъчна или неточна, ние подготвихме отговори на най-често задаваните въпроси за стволовите клетки от млечно зъбче:

Какви клетки се крият в зъбчето?

Денталната пулпа на млечното зъбче е ценен източник на мезенхимни стволови клетки. Те са предшественици на клетките, от които се изграждат кости, сухожилия и вътрешни органи като бъбрек, черен дроб…

С какво са ценни клетките от зъбче?

В случай че не сте съхранили мезенхимни клетки от тъкан от пъпна връв при раждането на вашето дете, смяната на млечното зъбче е чудесна възможност да го направите. Осъществяването на процедурата е леко и дава много добри резултати. На този етап клетките са сравнително млади, а колкото по-малко е детето, толкова по-запазен е потенциалът им.  

Кой от семейството може да ги ползва?

Едно от основните ограничения при извършването на трансплантации е рискът от отхвърляне или несъвместимост. Тъй като мезенхимните стволови клетки са хипоимуногенни, те не предизвикват подобни реакции в организма. Благодарение на това има реален шанс, при нужда, на тяхната помощ да разчитат всички членове на семейството.

Има ли значение какъв вид е зъбчето?

Най-важното условие е млечните зъбки да са напълно здрави и със запазена пулпа, без значение от кой вид са. Някои банки за съхранение избягват да извличат клетки от кътниците, защото при тях невинаги е възможно да се предвиди в какво състояние и колко е пулпата. Ако са здрави и витални обаче, ние не ги пренебрегваме, тъй като са чудесен източник на ценните мезенхимни клетки. В случай че се наложи отстраняване на млечни зъбчета по ортодонтски причини,  те също могат да бъдат използвани за извличане и съхранение.

Кога може да се изпълни процедурата?

Щом настъпи моментът, в който започва смяната на млечните зъбки. При повечето дечица този процес се извършва между 5-тата и 12-тата година. Важно условие е зъбчето да е само леко разхлабено, тъй като, ако се е клатило продължително или пък е паднало от само себе си, пулпата му е загинала и извличането на клетки е невъзможно.

Кой и как трябва да вземе зъбчето?

Задължително е манипулацията да се извърши от обучен специалист стоматолог, който да направи оценка и да санира устната кухина. Изборът на подходящо зъбче може да бъде улеснен, ако се направи предварително образно изследване. Необходимо е, още щом бъде извадено, зъбчето веднага да се постави в контейнер със специална среда, която запазва жизнеността на клетките, и да се транспортира до лабораториите ни за незабавна обработка до максимум 24 часа след вземането. До седмица по-късно се получава и потвърждение за успешно извличане на стволови клетки.

Как се съхраняват клетките?

Ултраниските температури, постигнати в среда от течен азот, са изключително важно условие, за да се запазят клетките напълно жизнеспособни и с пълен потенциал  за дълъг период от време. Сигурността на съхранението е гарантирана със специално криогенно оборудване, а безопасността и годността на пробата се потвърждават чрез поредица задължителни изследвания.

Цената на услугата БИОДЕНТ за съхраняване на стволови клетки от млечен зъб е 2300 лв. за 20 години.Вижте повече за различните възможностите за финансови програми тук.

Свържете се с нас, за да заявите договор тук.

Top