Малката Емили Уайтхед получава втори шанс за живот

Съхранението на стволови клетки от кръв и тъкан от пъпна връв при раждане е безболезнен процес за майката и новороденото, тъй като процедурата се извършва след отделянето на пъпната връв. То осигурява уникална възможност за банкиране на плурипотентни клетки с огромен потенциал, които дават спокойствие на родителите, че са се погрижили за здравето на детето си и на цялото семейство в бъдещето. 

Успехите, постигнати благодарение на технологията за съхранение на стволови клетки, извлечени от кръв и тъкан от пъпна връв при раждане, са огромен пробив в медицината. Макар с колебливи стъпки в началото, обхватът на приложение на мезенхимните и хемопоетичните стволови клетки се разшири значително в последните 5 години и дори се превърна в основа на разработване на нов вид банкиране - на имунни клетки, извлечени от кръв на здрав донор.  Към момента се провеждат експериментални терапии със стволови клетки от пъпна връв за повлияване на състояния като множествена склероза, церебрална парализа и аутизъм. Това дава надежда за значително подобрение на качеството на живот на много хора. Според статистиката 1 от 345 души има церебрална парализа, а 1 от 45 деца попада някъде в аутистичния спектър. Друг огромна стъпка в приложението на стволови клетки, са разработените методики за борба с онкологични заболявания в детска възраст. 

Нека ви разкажем невероятната история на 5-годишната Емили Уайтхед, диагностицирана с тежка форма на левкемия. Момиченцето получава втори шанс за живот благодарение на CAR T-клетъчна терапия.  

Emily-Whitehead-is-Cured-from-Cancer-after-Groundbreaking-Therapy-10-Years-Ago.jpgПрез 2010 г. профилактичният годишен преглед на Емили показва, че е напълно здрава. Но само седмица по-късно състоянието ѝ се влошава рязко и тя е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия. Лекарите ѝ предписват 26-месечен режим на химиотерапия, който обаче не дава желаните резултати. Момиченцето е с опасно висока температура през първите няколко седмици и развива рядка инфекция, която почти довежда до ампутация на двата ѝ крака.

“Имахме труден старт” - споделя майка ѝ Кари - “но лекарите казаха, че когато химиотерапията работи при тези деца, тя работи.”

За съжаление обаче, случаят на Емили не е такъв, и през октомври 2011 г. болестта ѝ се завръща, като лекарите ѝ дават само 30% шанс да оцелее.

“Тази новина беше дори по-съкрушителна за нас от нейната първоначална диагноза”, казва баща ѝ Том, който я води за второ мнение в Детската болница във Филаделфия (CHOP). “Казах на Емили, че ако трябва, и до Северния полюс ще допълзя, но ще намеря някой, който да я излекува”.

През следващите четири месеца детето се подготвя за трансплантация на костен мозък, предвидена за февруари 2012 г. Същевременно родителите ѝ се свързват с многобройни експерти, с които обсъждат всяко възможно лечение. Но до насрочената дата за процедурата състоянието на момиченцето дотолкова се влошава, че то вече не отговаря на условията за трансплантация и семейството остава без варианти за лечение.

Emily-Whitehead-is-Cured-from-Cancer-after-Groundbreaking-Therapy-10-Years-Ago-2.jpgЗа щастие, съдбата и науката си подават ръка и родителите на Емили получават новина от лекарите в Детската болница във Филаделфия (CHOP), че е одобрена фаза 1 на клинично изпитване в болницата за CAR T-клетъчна терапия при деца и дъщеря им е първият кандидат за педиатричен пациент.

Семейството споделя, че въпреки многото рискове, решението не е било никак трудно. “Алтернативата беше да се приберем вкъщи и да я гледаме как умира” - казва Том.

И чудото се случва. На 10 май 2012 г., само 23 дни след като детето започва лечението, изследване на костния мозък показва, че заболяването е изчезнало напълно.

 Д-р Стефан Груп, лекарят на Емили и директор на Центъра за имунотерапия на рака “Сюзън С. и Стивън П. Кели”, казва, че: “не се е очаквало Емили да оживее и тогава изведнъж ракът изчезва”.

Той разказва, че има няколко различни подхода, за да се активира имунната система на тялото и да убие раковите клетки, но CAR T-клетъчна терапия е най-мощният и директен начин.

Лечението включва взимане на T-клетки от тялото - вид бели кръвни клетки, ключови в борбата на организма с инфекциите. За период от три седмици чрез генно инженерство Т-клетките се обучават в лабораторни условия как да се борят с рака. След това те се вливат обратно в кръвта на пациента.

Откакто Емили става първият педиатричен пациент, лекуван чрез CAR T-клетъчна терапия, в световен мащаб повече от 15 000 души с рак на кръвта са получили успешно лечение.

“Може да се твърди, че това е чисто нова област на медицината”, казва д-р Груп. “Сега просто трябва да намерим правилния метод за лечение на всички видове рак”.

Emily-Whitehead-is-Cured-from-Cancer-after-Groundbreaking-Therapy-10-Years-Ago-1.jpgСлед като навършва 18 години през май 2023 г., Емили е обявена за излекувана. 

През 2015 г. тя и нейното семейство основават Фондация “Емили Уайтхед”, за да повишат информираността относно иновативните методи за лечение на онкологични заболявания при деца и да помогнат на други семейства, които се борят с болестта.

“Разпространяването на осведоменост за лечения като CAR T-клетъчната терапия е наистина важно за мен”, споделя Емили, пред списание "PEOPLE".

*Всички снимки са интелектуална собственост на Фондация "Емили Уайтхед"

Top