Месец за повишаване на информираността за стволовите клетки

В началото на юли за 9-ти път ще се проведе глобалната инициатива Месец за повишаване на информираността за стволовите клетки, в която участие ще вземе и най-голямата българска тъканна банка „Биорегенерация“. Предложението всяка година през юли месец да се провежда информационна кампания за важността на стволовите клетки от кръв и тъкан от пъпна връв е на Office of Disease Prevention and Health Promotion към Министерство на здравеопазването на САЩ и датира от 2013 г. Целта е да се повиши образоваността на лекарите и обществото за съвременните практики за лечение и осведомеността относно приложението на стволовите клетки от пъпна връв. Към днешна дата с тяхна помощ се лекуват повече от 100 заболявания, сред които някои видове анемия, левкемии и имунни нарушения, дори СПИН. Медицинските проучвания за потенциала на стволовите клетки от кръв и тъкан от пъпна връв продължават и резултатите са обнадеждаващи.

Какво сочи статистиката за съхранението на стволови клетки

Има един единствен момент, в който може да се предприеме вземане и съхранение на стволови клетки от кръв и тъкан от пъпна връв – по време на раждането. Такова решение може да се окаже съдбоносно за бъдещето на детето и да спаси живот. За съжаление, ниската информираност на обществото за приложението и свойствата им е сочена от здравните власти като основна причина за малкия процент запазени клетки. Например, по данни на Националния статистически институт в България през 2021 г. са родени 58 678 деца, но според статистиката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ едва при 9133 случая са запазени тъкани и клетки, което възлиза на 16% от ражданията. Подобно е и съотношението в САЩ, където годишно се раждат приблизително 4 милиона деца, а стволови клетки се съхраняват само в 5 до 10% от случаите. Това означава, че този уникален „строителен материал“, който природата ни подарява, остава неизползван от пъпната връв и плацентата и се унищожава, като биологичен отпадък.

Любопитни факти за стволовите клетки

Знаете ли, че… 

- първата операция със стволови клетки от кръв от пъпна връв е направена през 1988 г.

- в света има 3 потвърдени случая на излекувани от СПИН пациенти след терапия със стволови клетки;

- се провеждат експериментални терапии със стволови клетки за повлияване и подобряване състоянието на деца с аутизъм;

- има проучвания и клинични изпитвания за лечение на диабет тип 1 с помощта на стволови клетки;

- със стволови клетки могат да се възстановят тъкани или дори да се създадат цели органи;

- спортни звезди като Рафаел Надал, Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм са предприели терапии със стволови клетки, за да лекуват травмите си;

- няма значение къде са съхранени стволовите клетки, те могат да се транспортират и използват в цял свят.

В тъканна банка „Биорегенерация“ можем да ви споделим още много полезна информация за съхранението и приложенията на уникалните стволови клетки от кръв и тъкан от пъпна връв. Попитайте ни всичко, което искате да знаете по темата в Месеца за повишаване на информираността и споделете с възможно най-много хора. Така помагате за спасяването на човешки животи.

 

Top